Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Γηπεδάκια ποδοσφαίρου ...από χαρτόνι !

Σήμερα  οι μαθητές μας ,του  δευτέρου τμήματος του  Ολοήμερου,   Μπουρατζής  Γιάννης και  Γκιάτι  Μάριος (Ε΄ τάξη), έφτιαξαν  δύο   χαρτονένια  γηπεδάκια  ποδοσφαίρου.Σας προσκαλούμε να τα δείτε !

Έργο  του  μαθητή Γκιάτι  Μάριου  (Ε  τάξη)

Έργο  του  μαθητή Γκιάτι  Μάριου  (Ε  τάξη)
Έργο του μαθητή Μπουρατζή  Γιάννη  (Ε΄ τάξη)

Έργο του μαθητή Μπουρατζή  Γιάννη  (Ε΄ τάξη)

Κυριακή 8 Απριλίου 2012

ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΕΥΧΕΣ



Το διδακτικό και λοιπό  προσωπικό του Ολοημέρου εύχεται ολόψυχα  στους μαθητές του ,στους γονείς τους και σε όλο τον κόσμο :

"ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ , ΚΑΛΗ  ΑΝΑΣΤΑΣΗ και ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!"

Είθε  το μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου μας να φέρει ανθρωπιά  , χαρά  και  γαλήνη  στις καρδιές των ανθρώπων και να κάνει τον κόσμο μας  καλύτερο !

Πασχαλινές δημιουργίες των μαθητών μας


Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

"Ο κύβος ερρίφθη"

(Ή , αν προτιμάτε, στ'  αγγλικά  :  " The   Die  is  Cast " )

Η δασκάλα των αγγλικών του Ολοημέρου μας ( κα Τσιάρα  Στέλλα), μαζί με τους μαθητές του Ολοήμερου 3 (Γ΄ & Δ΄ τάξεις) έφτιαξαν  δύο  κύβους από χαρτόνι , στων οποίων τις  έδρες κόλλησαν  εικόνες ζώων.Στη συνέχεια έπαιξαν ένα  παιχνίδι , κατά το οποίο , σε κάθε "ρίξιμο του ζαριού " , ο κάθε μαθητής έπρεπε  να πει το όνομα του ζώου (της επάνω έδρας του κύβου)  στα αγγλικά.

It's   a   rabbit !

It's   a   turtle !

Ρολογά , τι ώρα είναι , σε παρακαλώ ;

Σήμερα  , στο ολοήμερο  φτιάξαμε με τους μαθητές της Β΄τάξης - και τη βοήθεια μαθητών μεγαλύτερων τάξεων - χαρτονένια ρολόγια , για  να εξασκηθούν οι μικροί μαθητές στην εκμάθηση της ώρας.
Χρειαστήκαμε  χρωματιστά χαρτόνια ,ψαλιδάκια ,διπλόκαρφα ( και πολλή όρεξη!) και  να το αποτέλεσμα:





Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Πρωταπριλιά ... το νου σας !!!




Τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που γεννήθηκε το έθιμο αυτό. Δύο από αυτές, όμως, είναι οι επικρατέστερες:
  •  Από τους Κέλτες

Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες. Λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης, οι Κέλτες, ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι οι ψαράδες αυτοί έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια, έγινε ,με το πέρασμα του χρόνου, έθιμο.
  • Από τη Γαλλία

Η δεύτερη εκδοχή, που θεωρείται και πιο βάσιμη ιστορικά, θέλει γενέτειρα του εθίμου την Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η "1η Απριλίου". Την χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλαιά πλέον, πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.


Η   ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ  στην Ελλάδα

 

Το έθιμο αυτό ήρθε και στην Ελλάδα και διαφοροποιήθηκε αποκτώντας μια ελληνική χροιά. Η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας.
  1. Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την  τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά.    
  2. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. 
  3. Το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς, θεωρούν μερικοί, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. 
  4. Όσο για το «θύμα», πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον «θύτη», θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο και , αν είναι παντρεμένος, σύντομα θα χήρεψει.
Ο  Έλληνας λαογράφος Γ. Μέγας υποστηρίζει ότι  η πρωταπριλιάτικη "ψευδολογία" παραπλανά ελλοχεύουσες δυνάμεις του κακού, έτσι ώστε να θεωρείται από τον λαό ως σημαντικός όρος μαγνητικής ενέργειας (έλξης ή αποτροπής) για μια επικείμενη επιτυχία.

Αστεία  γεγονότα

 

Τον προηγούμενο αιώνα, η τεχνολογία βοήθησε κάποιους να ξεγελάσουν χιλιάδες άτομα την ημέρα αυτή.
  •  Για παράδειγμα μια Αμερικάνικη εφημερίδα δημοσίευσε ένα άρθρο (στις αρχές του 20ού αιώνα), στο οποίο αναφερόταν ότι ο Τόμας Έντισον είχε εφεύρει μια μηχανή, η οποία μετέτρεπε το νερό σε κρασί. Οι μετοχές των εταιριών παρασκευής και διακίνησης οίνου, σημείωσαν κατακόρυφη πτώση στο χρηματιστήριο.
  •   Ένα άλλο παράδειγμα μεγάλης πρωταπριλιάτικης φάρσας, είναι αυτή του δικτύου BBC το 1957. Τότε προβλήθηκε από το δίκτυο αυτό ένα ρεπορτάζ, στο οποίο Ιταλοί γεωργοί μάζευαν μακαρόνια από τα δέντρα (μακαρονόδεντρα)  που υποτίθεται ότι τα παράγουν.