Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ !!!


Τέλειωσε  κι  αυτή  η σχολική  χρονιά!

 Ήρθε   η ώρα  για  μαθητές  και  δασκάλους  να ξεκουραστούν , να ..."γεμίσουν τις μπαταρίες τους" και  να χαρούν το καλοκαίρι  που ήδη έφτασε!

ΚΑΛΟ  ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ , λοιπόν,   σε όλους !

 Και ...μην ξεχνάτε: 

"ραντεβού  το Σεπτέμβρη!"
`

Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

EYXΑΡΙΣΤΙΕΣ

Για να μπορεί ένα σχολείο να επιτύχει τους στόχους του θα πρέπει να εργαστούν και να συνεργαστούν οι δάσκαλοι ,οι μαθητές , οι γονείς ,οι σχολικοί σύμβουλοι , η διοικητική εξουσία , η τοπική κοινωνία κι εξουσία κλπ.
      Υπάρχουν όμως και κάποιοι άνθρωποι , που μοχθούν καθημερινά προκειμένου να μας εξασφαλίσουν ένα κόσμιο , καθαρό , αξιοπρεπές και ασφαλές περιβάλλον μάθησης . Ένα σχολείο ελκυστικό , αληθινό εργαστήρι μάθησης , κοινωνικοποίησης και διαμόρφωσης χαρακτήρων.Σε αυτούς τους ανθρώπους , λοιπόν , του κυλικείου , της καθαριότητας , τους φύλακες και τις σχολικές τροχονόμους των σχολείων μας  σίγουρα ΑΞΙΖΕΙ  ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ  " ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ''  για το έργο τους.
      Τους αφιερώνουμε το βιντεάκι που ακολουθεί.


Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Καλοκαιρινή γιορτή!

 Σήμερα  Τετάρτη  , 13   Ιουνίου  2012  στις  7:00 μμ έλαβε  χώρα  η  γιορτή  λήξης  του 4ου  Δημοτικού Σχολείου  Ευκαρπίας  κι ο  αποχαιρετισμός των  μαθητών της  ΣΤ τάξης. Η  εκδήλωση  , στην οποία  συμμετείχε  και  το  Ολοήμερο , έγινε   στην αίθουσα  πολλαπλών  χρήσεων  του  1ου  Δ. Σχ. Ευκαρπίας. Σας  παρουσιάζουμε  φωτογραφίες  από τη  γιορτή.

Έργα  μαθητών  του Ολοημέρου στους  τοίχους της  αίθουσας (καθ. εικ. Γιούλη Πετρίδου)

Αερόστατα  και  ζωγραφιές  μαθητών  μας

Έργα  που προέκυψαν  από τη συνεργασία των μαθητών  μας







Η κ. Γιώτα   Στεργίδου (καθ. πληροφορικής) με  μαθητές του ολοημέρου




Τραγούδι  από  μαθητές  του Ολοημέρου 

Τραγουδώντας   δημοτικά  τραγούδια
Και  χορεύοντας  παραδοσιακούς  χορούς,

....  χορούς  αντικριστούς,

γεμάτους  ρυθμό  και  κέφι...

Χορωδία  μαθητών του Ολοημέρου
Ευχαριστούμε  πολύ:
  •  τους  εκπαιδευτικούς  του  Ολοημέρου  μας  (Τσιμοπούλου  Αντιγόνη : χορός, Παππά  Ολυμπία : μουσική , Πετρίδου  Γιούλη :  εικαστικά)  για  την ομορφη παρουσίαση που μας προσέφεραν  καθώς  και
  •  τους  συναδέλφους  του 4ου Δ. Σχ. Ευκαρπίας  ( Παπατριανταφύλλου  Δημήτρη,  Παναγιωτίδη  Παναγιώτη  και  Δελιάκη -Κωτσάκη  Δάφνη ) για  την πολύ καλή τελετή αποχαιρετισμού  της  ΣΤ΄ τάξης .
  • Επίσης , ευχαριστίες  αρμόζουν στην κα Καραλή  Δέσποινα , Δ/ντρια του 4ου Δ. Σχολείου , για  το συντονισμό των προσπαθειών και τις καίριες  υποδείξεις της , προκειμένου να επιτευχθεί ένα άρτιο αποτέλεσμα.
  • Τέλος  θερμά  συγχαρητήρια στους μαθητές και στις  μαθήτριές  μας,  που συμμετείχαν  στη γιορτή  , καθώς  και  στους  γονείς τους , που τους  καμάρωναν   στις προσπάθειές τους.
Αφιερωμένο στους  μαθητές μας της  ΣΤ΄ τάξης...



που  αφήνουν το  δημοτικό και  ....πετάνε   προς  το  γυμνάσιο !


Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Τι είναι το διαδίκτυο (ιντερνετ) ;

(Ό,τι   ακολουθεί  αποτελεί απόσπασμα από τις  σημειώσεις της  καθηγήτριας  πληροφορικής  του Ολοημέρου κας  Γιώτας  Στεργίδου την οποία ευχαριστούμε  πολύ).



Τι είναι το Διαδίκτυο;

Το Διαδίκτυο είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο από υπολογιστές που μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους όταν είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο αυτό. Οι υπολογιστές συνδέονται μεταξύ τους μέσω  τηλεφωνικών γραμμών δίνοντάς μας έτσι τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε με άτομα σε όλο τον κόσμο και να δούμε πληροφορίες που είναι καταχωρημένες σε άλλους υπολογιστές.
              Στην πραγματικότητα, η χρήση του Διαδικτύου δε διαφέρει πολύ από την αλλαγή καναλιών στην τηλεόρασή μας, αρκεί να αντικαταστήσουμε το τηλεχειριστήριο με το ποντίκι του υπολογιστή. Ενώ, όμως, η τηλεόραση μας προσφέρει περιορισμένη επιλογή καναλιών, το Διαδίκτυο μας παρέχει εκατομμύρια ιστοσελίδες. Επιπλέον, όπως κάποια προγράμματα στην τηλεόραση δεν είναι ενδιαφέροντα ή ψυχαγωγικά, αντίστοιχα υπάρχουν ιστοσελίδες οι οποίες δεν είναι ενδιαφέρουσες, επομένως μπορούμε να φύγουμε από αυτές και να επισκεφθούμε άλλες.
           Επίσης, το  Διαδίκτυο είναι διαδραστικό σε αντίθεση με την τηλεόραση. Έτσι, δεν παρακολουθούμε απλώς κάτι στο Διαδίκτυο. Μπορούμε
να επιλέξουμε τη ροή της πληροφορίας που θα διαβάσουμε στην οθόνη μας, να δημιουργήσουμε δικές μας ιστοσελίδες, να συνομιλήσουμε με φίλους μας, και πολλά, πολλά άλλα πράγματα.



 
Τι είναι ο Browser;

Για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε το Διαδίκτυο, χρειαζόμαστε έναν Browser (Φυλλομετρητή) εγκατεστημένο στον υπολογιστή μας. Οι πιο διάσημοι είναι: ο Mozilla Firefox και ο Internet Explorer. Υπάρχουν, βέβαια, και άλλοι, όπως ο Opera, ο Google Chrome,ο Safari κ.α

 

Για να συνδεθούμε στο Διαδίκτυο ανοίγουμε τον Browser που είναι εγκατεστημένος στον υπολογιστή μας. Μπορούμε να έχουμε περισσότερους από έναν Browsers εγκατεστημένους. Στον Browser πληκτρολογούμε στην μπάρα διευθύνσεων τη δικτυακή διεύθυνση (URL: Uniform Resource Locator) της ιστοσελίδας στην οποία επιθυμούμε να πλοηγηθούμε.  Ο υπολογιστής μας προωθεί το αίτημά μας στο Διαδίκτυο, όπου ειδικά προγράμματα αναλαμβάνουν να βρουν τον αντίστοιχο με το αίτημά μας κεντρικό υπολογιστή που περιέχει τις πληροφορίες που ζητήσαμε και αυτός με τη σειρά του τις στέλνει και τις εμφανίζει στο παράθυρο του Browser μας. 
          Στις περισσότερες ιστοσελίδες υπάρχουν links (σύνδεσμοι)  επάνω σε κείμενα ή σε εικόνες, που μας οδηγούν σε άλλες διευθύνσεις στο Διαδίκτυο. Τα βέλη back και forward (πίσω και μπροστά) μπορούν να μας βοηθήσουν να πλοηγηθούμε στη λίστα της ιστοσελίδας που έχουμε επισκεφθεί. 


  
 
 
Πώς χρησιμοποιείται ο Browser;


1. Ανοίγουμε τον Browser κάνοντας διπλό κλικ στο αντίστοιχο εικονίδιο της επιφάνειας εργασίας, ή (αν θεωρήσουμε ότι ο Mozilla Firefox είναι ο Browser που προτιμούμε) από την Έναρξη/Προγράμματα/Mozilla Firefox (Start/Programs/ Mozilla Firefox).

2. Πληκτρολογούμε στην γραμμή  διευθύνσεων τη διεύθυνση, π.χ. www.οloimeranea.blogspot.com, και οδηγούμαστε στην αρχική σελίδα του ιστοχώρου.

 
3. Πλοηγούμαστε στην ιστοσελίδα. Κάνουμε κλικ στα links που μας ενδιαφέρουν και πλοηγούμαστε σε άλλα μέρη του ιστοχώρου.

4. Χρησιμοποιούμε τα βελάκια back και forward (πίσω και μπροστά) στην πάνω αριστερή γωνία για να μεταβούμε μπροστά ή πίσω στην λίστα των ιστοσελίδων που έχουμε επισκεφθεί.

Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Γυμνάζονται με χαρά

Παιδιά του ολοημέρου με το γυμναστή κ. Γιάννη Καρανίκα ...επί το έργον! 
Δείτε τις προσπάθειες των μικρών μας  μαθητών  στο μάθημα της γυμναστικής.











Δρόμοι γύρω απ΄τα σχολεία μας

Έργο του μαθητή Φωτιάδη Κώστα (Ολοήμερο 2 - Β΄ τάξη)



Οι  δρόμοι γύρω απ΄το σχολείο μας είναι οι  παρακάτω:


ΟΔΟΣ   ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ
Λίγα  λόγια  για  τον  Ν.  Πλαστήρα (1883-1953)

 Γενναίος  στρατιωτικός  από την Καρδίτσα, που  διακρίθηκε  στους  Βαλκανικούς πολέμους αλλά  και στη Μικρασιατική  εκστρατεία.Οι  συμπολεμιστές του τον  ονόμαζαν  " ο μαύρος  καβαλάρης"  για την ακατάβλητη  ανδρεία του και την πολεμική του ικανότητα.Έγινε Πρωθυπουργός της Ελλάδας  το 1950.Πέθανε  μετά από μια δραματική  περίοδο τριών  χρόνων , στην οποία έπεσε θύμα  αμείλεικτου  πολιτικού παρασκηνίου.Υπήρξε  σε όλη του τη ζωή πρότυπο έντιμου και ηθικού  πατριώτη.



ΟΔΟΣ   ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ   ΣΜΥΡΝΗΣ

Λίγα  λόγια  για  το   Χρυσόστομο   Σμύρνης  



Χρυσόστομος   Καλαφάτης,  Μητροπολίτης   Δράμας (1902-1910)  και  Σμύρνης  (1910-1922): Ο  μεγάλος  Εθνομάρτυρας  κι επιφανής  Έλληνας  που αφιέρωσε  τη ζωή του  στην Ελευθερία και την Ανάσταση  του Ελληνικού   Γένους. Ατρόμητος ιεράρχης κι εθνικός αγωνιστής κατά τη διάρκεια  του Μακεδονικού  Αγώνα  προσέφερε  ανεκτίμητες υπηρεσίες στο λαό της  τουρκοκρατούμενης Δράμας και της  περιοχής της. Αργότερα , ως  μητροπολίτης  Σμύρνης , σφαγιάστηκε  από  τον τουρκικό όχλο  στη  Σμύρνη , στις    27  Αυγούστου 1922, μένοντας  επικεφαλής  του ποιμνίου του  για  να το προστατέψει, στις  μαύρες μέρες της  Μικρασιατικής καταστροφής.



ΟΔΟΣ    28ης   ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Λίγα  λόγια  για  την 28η  Οκτωβρίου 1940

 
Ο ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940 ήταν η πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, η οποία διήρκεσε από τις 28 Οκτωβρίου 1940 μέχρι τις 23 Απριλίου 1941. Επίσημη έναρξη του Πολέμου θεωρείται η «επίδοση του τελεσιγράφου», ενώ μετά τις 6 Απριλίου 1941, με την επέμβαση των Γερμανών, συνεχίστηκε ως ελληνοιταλικογερμανικός πόλεμος.
                              Ο πόλεμος αυτός ήταν το αποτέλεσμα της επεκτατικής πολιτικής του φασιστικού καθεστώτος του Μουσολίνι που είχε εγκαθιδρύσει στην Ιταλία. Στα μέσα του 1940, ο Μουσολίνι, έχοντας ως πρότυπο τις κατακτήσεις του Χίτλερ, θέλησε να αποδείξει στους Γερμανούς συμμάχους του Άξονα ότι μπορεί και ο ίδιος να οδηγήσει την Ιταλία σε ανάλογες στρατιωτικές επιτυχίες..
                         Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου του 1940, ο Ιταλός Πρέσβης στην Αθήνα,  Γκράτσι επέδωσε  στον Έλληνα Πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά,  τελεσίγραφο, με το οποίο απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο, προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία της  Ελλάδας, (λιμάνια, αεροδρόμια κλπ.), για τις ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του για τη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική. Μετά την άρνηση του Πρωθυπουργού (το περίφημο «ΟΧΙ»), ιταλικές στρατιωτικές δυνάμεις άρχισαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εισβολής στην Ελλάδα.
                   Ο Ελληνικός Στρατός αντεπιτέθηκε και ανάγκασε τον ιταλικό σε υποχώρηση και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, σχεδόν το ένα τέταρτο του εδάφους της Αλβανίας είχε καταληφθεί από τους Έλληνες. Η αντεπίθεση των Ιταλών, το Μάρτιο του 1941, απέτυχε, με κέρδος μόνο μικρές εδαφικές εκτάσεις στην περιοχή της Χειμάρρας. Τις πρώτες μέρες του Απριλίου, με την έναρξη της γερμανικής επίθεσης, οι Ιταλοί ξεκίνησαν και αυτοί νέα αντεπίθεση.  
                   Από τις 12 Απριλίου, ο Ελληνικός Στρατός άρχισε να υποχωρεί από την Αλβανία, για να μην περικυκλωθεί από τους προελαύνοντες Γερμανούς. Ακολούθησε η συνθηκολόγηση με τους Γερμανούς, στις 20 Απριλίου και με τους Ιταλούς, τρεις μέρες αργότερα, οι οποίες περαίωσαν τυπικά τον ελληνοϊταλικόγερμανικό πόλεμο.
                 Η απόκρουση της ιταλικής εισβολής αποτέλεσε τη πρώτη νίκη των Συμμάχων κατά των δυνάμεων του Άξονα στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και ανύψωσε το ηθικό των λαών στη σκλαβωμένη Ευρώπη. Πολλοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι η νίκη των Ελλήνων επηρέασε την έκβαση ολόκληρου του πολέμου, καθώς υποχρέωσε τους Γερμανούς να αναβάλουν την επίθεση κατά της Σοβιετικής Ένωσης, προκειμένου να βοηθήσουν τους συμμάχους τους Ιταλούς που έχαναν τον πόλεμο με την Ελλάδα. Η καθυστερημένη επίθεση τον Ιούνιο του 1941, ενέπλεξε τις γερμανικές δυνάμεις στις σκληρές συνθήκες του ρωσικού χειμώνα, με αποτέλεσμα την ήττα τους στη διάρκεια της Μάχης της Μόσχας.


ΟΔΟΣ  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ  ΠΑΠΑΓΟΥ
 Λίγα  λόγια  για  τον  Αλ.  Παπάγο(1883-1955)


 
Ο  Αλέξανδρος Παπάγος, ήταν  αρχιστράτηγος των Ελλήνων κατά τον ελληνοΐταλικό πόλεμο (1940-41)  και  την περίοδο  1949-51 και μετέπειτα , Πρωθυπουργός  της χώρας (1952 -1955).Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις  πολιτικές εξελίξεις της ταραγμένης προπολεμικής εποχής  στη χώρα μας.