Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ !!!


Το εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό του Ολοημέρου του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ευκαρπίας
 σας εύχεται 

ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!!

                                           
                                                  ΧΑΡΟΥΜΕΝΕΣ   ΔΙΑΚΟΠΕΣ!!!

Φτιάχνοντας μικρά παζλ!


Ο μαθητής μας Γκούρας Χρήστος, του τμήματος Ολοήμερο 1 (Α΄τάξης) σκέφτηκε κι έκανε μόνος του  μικρά παζλ.Mια εξαιρετική  ιδέα από το μικρό μας μαθητή!Μπράβο,Χρήστο!



Παλζ του Χρήστου Γκούρα



Παζλ του Χρήστου Γκούρα
Μπράβο,Χρήστο!
Παζλ της Ελευθερίας Σταμπουλίδου
Και  η μαθήτρια Σταμπουλίδου Ελευθερία του ίδιου ολοήμερου τμήματος, έκανε το δικό της παζλ!      

Μπράβο,Ελευθερία!

Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Εγγραφή στο Ολοήμερο


Για  την εγγραφή στο Ολοήμερο πρόγραμμα  μαθητών και μαθητριών οποιασδήποτε τάξης του δημοτικού, οι γονείς:


  • Πρσκομίζουν βεβαίωση εργασίας ή βεβαίωση  ανεργίας , αφού προϋπόθεση για την εγγραφή μαθητή στο Ολοήμερο είναι  η εργασιακή κατάσταση των γονέων
 
  • Υποβάλλουν Υπεύθυνη  δήλωση για την επιθυμητή ώρα αποχώρησης του παιδιού από το Ολοήμερο.(Η υπ. δήλωση  δίνεται  από το σχολείο).Η ενδιάμεση  αποχώρηση μπορεί να γίνεται στις : 14:00 , στις  14:40 και στις 15:30.Η  δηλωθείσα  ώρα ενδιάμεσης αποχώρησης παραμένει η ίδια μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ

  •  Εγγραφή στο Ολοήμερο γίνεται τόσο από νέους μαθητές (Α΄ή άλλων τάξεων) όσο και από μαθητές μας που ήδη φοιτούν στο Ολοήμερο.
 
  • Ημερομηνία υποβολής των εντύπων εγγραφής στο Ολοήμερο ως 20  ΙΟΥΝΙΟΥ 2014.Σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης αίτησης εγγραφής μετά τις 20 Ιουνίου 2014, απαιτείται  η γραπτή έγκριση του οικείου Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
 
  • Τέλος , εφόσον επιλέξετε το παιδί να εγγραφεί στο Ολοήμερο, η φοίτηση είναι υποχρεωτική.
 

Παιχνίδια απ΄την αρχαία Ελλάδα

Το Ολοήμερό μας , στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος που εκπονεί κατά το τρέχον σχολικό έτος , ασχολήθηκε με κάποια  παιχνίδια  με τα οποία  τα παιδιά περνούσαν ατέλειωτες ώρες διασκέδασης κατά την αρχαιότητα.



Στην Αρχαία Ελλάδα υπήρχε μεγάλη ποικιλια παιχνιδιών, ομαδικών ή ατομικών, με ή χωρίς τη χρήση αντικειμένων. Κάποια από αυτά παραμένουν γνωστά ως τις μέρες μας, όπως:
  •  η αμπάριζα, 
  • η τυφλόμυγα (χαλκή μυία),
  •  τα αγαλματάκια (ακινητίδα),
  •  τα πεντόβολα (πεντάλιθα),
  •  το κρυφτό (αποδιδρασκίνδρα),
  •  οι κούκλες (πλαγγόνες),
  •  η κουδουνίστρα (πλαταγή) και 
  •  το αλογάκι.





Μέχρι τα επτά του χρόνια το παιδί έμενε στο σπίτι, όπου έπαιζε διάφορα παιχνίδια. Ο Πλάτωνας  κι ο Αριστοτέλης συμβούλευαν τους γονείς να αφήνουν τα παιδιά τους να διασκεδάζουν ελεύθερα με τα παιχνίδια.
Το "άθυρμα" των μαθητών του Ολοημέρου μας
 Αγαπημένο παιχνίδι των μεγαλύτερων σε ηλικία αγοριών ήταν «το άθυρμα», ένα πήλινο αλογάκι πάνω σε ρόδες, που το έσερναν σε όλο το σπίτι.

Το πήλινο άθυρμά μας

 Ένα από τα πρώτα παιχνίδια που έπαιζαν τα μωρά στην αρχαιότητα ήταν «η πλαταγή  ή σείστρο», μια πήλινη κουδουνίστρα, που την έβαζαν στο χέρι του και με τον ήχο που έκαναν τα πετραδάκια που είχε μέσα, το έκαναν να ξεχνιέται και να σταματά τα κλάματα.

Η "πλαταγή" του Ολοημέρου μας

 Οι "πλαγγόνες" (= κούκλες) σε αρκετές περιπτώσεις  είχαν κινητά άκρα.Φτάχνονταν από κόκκαλα ή από πηλό αλλά χρησιμοποιούσαν και υφάσματα , ξύλο και κερί.Ακολουθεί η προαπάθεια των μαθητών του ολοημέρου μας να φτιάξουν μια πήλινη πλαγγόνα.

Η Πλαγγόνα του Ολοημέρου μας
Η  Πλαγγόνας μας ... με πρησμένα πόδια !