Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Σκυταλοδρομία Β΄ - Γ΄ τάξεων του ολοημέρου







Γυμναστής : Καρανίκας   Γιάννης

Τα "πρωτάκια" κάνουν γυμναστική στο Ολοήμερο






Γυμναστής : Καρανίκας  Γιάννης

Έργα μαθητών μας

Κατασκευή  κυκλώματος από το μαθητή του ολοημέρου  Μπουρατζή Γιάννη
 (Ε΄τάξη , δασκάλα  Μαυρίδου Σοφία)

Ανοιχτό κύκλωμα
Κλειστό κύκλωμα

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

To "ολοήμερο" εκπαιδευτικό προσωπικό


25η ΜΑΡΤΙΟΥ


Η 25η Μαρτίου είναι διπλή  γιορτή.
      Κατ΄αρχάς  είναι η μια από τις δύο Εθνικές Εορτές μας. Την ημέρα αυτή τιμούμε τους ήρωες της επανάστασης του 1821. Τους ήρωες αυτούς που έδωσαν την ζωή τους ώστε η πατρίδα μας να είναι μια ελεύθερη χώρα.
     Από τις 29 Μαΐου του 1453, μετά την άλωση της Πόλης, και για τέσσερις αιώνες οι Έλληνες ζούσαν κάτω από την τουρκική κατοχή. Πολλοί από τους Έλληνες της εποχής αυτή δεν άντεχαν τον τουρκικό ζυγό και είχαν καταφύγει στα βουνά. Αυτοί ήταν και οι πρωτεργάτες της επαναστάσεως.
      Στις 25 Μαρτίου του 1821 στην μονή της Μέγιστης Λαύρας στα Καλάβρυτα, ο επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός, σήκωσε το λάβαρο της επανάστασης. Τότε άρχισε επίσημα η Ελληνική Επανάσταση που οδήγησε μετά από πολλούς αγώνες και θυσίες, στην ελευθέρωση και αναγνώριση του Ελληνικού κράτους το 1830 με τη συνθήκη του Λονδίνου. Συνθήκη που υπέγραψαν στις 22 Ιανουαρίου του 1830 η Αγγλία, η Γαλλία και η Ρωσία.
      Δύο χρόνια μετά, στις 14 Αυγούστου 1832, ορίστηκαν και τα σύνορα της Ελλάδας να φτάνουν μέχρι την νοητή γραμμή που έχει άκρα τον Παγασητικό και τον Αμβρακικό κόλπο. Τον Δεκέμβριο του έτους αυτού αποδέχτηκε η Οθωμανική αυτοκρατορία αυτή την απόφαση και από τότε ξεκινά η πορεία του Νέου Ελληνικού Κράτους. Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου ως Εθνικής Εορτής καθιερώθηκε με το διάταγμα 980, στις 15 Μαρτίου του 1838. Την ίδια χρονιά έγινε και ο πρώτος επίσημος εορτασμός. Τελέστηκε δοξολογία στον ναό της Αγίας Ειρήνης, στην οδό Αιόλου. Πλήθος κόσμου είχε μαζευτεί και ανάμεσα τους ήταν και οι αγωνιστές της επανάστασης, οι οποίοι αποθεώθηκαν. Μετά τη δοξολογία, στήθηκε γλέντι στην πλατεία Κλαυθμώνος. Το βράδυ άναψαν φωτιές στην Ακρόπολη. Στον Λυκαβηττό στήθηκε ένας φλεγόμενος σταυρός, που έφερε την φράση «ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ». Από τότε η 25η Μαρτίου, γιορτάζεται κάθε χρόνο, σαν μέρα τιμής στους ήρωες της επανάστασης του 1821
 Στις 25 Μαρτίου εορτάζουμε και  τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Την χαρμόσυνη δηλαδή είδηση, που έφερε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ στην Παναγία, ότι μέσω αυτής θα ενσαρκωθεί ο Υιός του Θεού. «Ιδού νυν ευαγγελίζομαι χαράν μεγάλην» της είπε ο Αρχάγγελος. Όταν η Παναγία ρώτησε πώς είναι δυνατόν να τεκνοποιήσει χωρίς άνδρα, ο Αρχάγγελος της απάντησε ότι το ’γιο Πνεύμα θα έρθει σε εσένα και με την δύναμη του Υψίστου θα συντελεστεί η ενσάρκωση του Υιού του. Έτσι η Μαρία συνέλαβε τον Υιό και λόγο του Θεού, τον Ιησού Χριστό, ο οποίος με την εκούσια θυσία και τον μαρτυρικό «θάνατό» του, έσωσε το ανθρώπινο γένος από τον αιώνιο θάνατο, στον οποίο είχε οδηγηθεί μετά από την εκδίωξη των πρωτοπλάστων από τον παράδεισο. Το απολυτίκιο της γιορτής λέει: «Σήμερον της σωτηρίας ημών το κεφάλαιον και τού απ' αιώνος μυστηρίου ή φανέρωσις ο Υιός τού Θεού Υιός τής Παρθένου γίνεται και Γαβριήλ την χάριν ευαγγελίζεται. Διό και ημείς συν αυτώ τη Θεοτόκω βοήσωμεν, Χαίρε, Κεχαριτωμένη, ο Κύριος μετά σου.» Δηλαδή: «Σήμερα είναι η κυριότερη μέρα της σωτηρίας μας και η φανέρωση του Μυστηρίου, που ήταν από πολλά χρόνια κρυμμένο: Ο Υιός του Θεού θα γίνει άνθρωπος, Υιός τής Παρθένου Μαρίας και ο Αρχάγγελος Γαβριήλ αυτό το χαρμόσυνο μήνυμα φέρνει. Γι’ αυτό κι εμείς μαζί μ αυτόν ας πούμε ζωηρά στην Παναγία: Χαίρε, Κεχαριτωμένη, ο Κύριος είναι μαζί σου.»
    Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, είναι από τις μεγαλύτερες γιορτές της Εκκλησίας μας. Είναι μέρα χαράς και αγαλλίασης. Η Εκκλησία επιτρέπει την βρώση ψαριών ακόμα και αν ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου «πέσει» μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα. Η ημέρα αυτή είναι και ημέρα αργίας.
      Η παράδοση λέει ότι αυτήν την ημέρα ούτε τα χελιδόνια δεν χτίζουν τις φωλιές τους. Σε κάποιες περιοχές της πατρίδας μας, την ημέρα αυτή, τα παιδιά βγάζουν από τα χέρια τους τον «Μάρτη  και τον αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές ή σε κλαδιά δέντρων, για να τον πάρουν τα χελιδόνια και να χτίσουν τις φωλιές τους.
     Σε μερικές περιοχές την Ηπείρου, την παραμονή του Ευαγγελισμού, τα παιδιά ξεχύνονται στα χωράφια, χτυπώντας κατσαρόλες, καπάκια τσουκαλιών και ότι μεταλλικό μαγειρικό σκεύος έχουν. Πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο διώχνουν τα φίδια, που εκείνη την μέρα ξυπνούν από την χειμερία τους νάρκη. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όπου υπάρχουν Χριστιανοί αυτή την ημέρα γιορτάζουν την χαρμόσυνη είδηση του Αρχαγγέλου και τιμούν την Παναγία.

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Η ΝΕΑ ΜΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ

Καλωσορίζουμε   τη νέα  μας  μουσικό κα  Ολυμπία  Παππά  και παραθέτουμε μία  φωτογραφία της μαζί με κάποιους μαθητές  από το Ολοήμερό μας.



Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΜΑΣ

Ο  κ. Γερακάρης  Χρήστος  με μαθητές   και  μαθήτριές  του

Στην αίθουσα  υπολογιστών του  1ου  Δ.Σχ. Ευκαρπίας

Η κα Στεργίδου  Γιώτα  με μαθητές και  μαθήτριές  της

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ







Την  Πέμπτη  23  Φεβρουαρίου  2012  ,στις 2:50 μμ  , στο χώρο του γυμναστηρίου του  4ου  Δημοτικού Σχολείου  Ευκαρπίας  , ο γυμναστής κος Καρανίκας  Γιάννης  μίλησε  στους  μαθητές του Ολοημέρου μας  για  την παιδική διατροφή.
Οι  μαθητές και οι μαθήτριές μας  , την προηγούμενη  μέρα  έφτιαξαν  δύο αφίσες  (ενημερωτικές ) για την εκδήλωση  και τις ανάρτησαν στα δύο δημοτικά  σχολεία.


Παρακάτω  ακολουθούν  κάποιες  φωτογραφίες  από  την εκδήλωση:


Οι μαθητές παρακολουθούν  την παρουσίαση


 Ο  εισηγητής και οι μαθητές του ολοημέρου
 
Μαθητές και εκπαιδευτικοί  στο χώρο της εκδήλωσης

Ευχαριστούμε  πολύ το γυμναστή του Ολοημέρου κ. Γιάννη Καρανίκα  για την πολύ ωραία και επιτυχημένη του εισήγηση από την οποία οι μαθητές μας αποκόμισαν πολλά Ευχόμαστε να συνεχίσει και στο μέλλον να επιτελεί με το ίδιο σθένος  το λειτούργημά του!