Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2012

Κοκκινολαίμης ή καλογιάννος
Σας παρουσιάζουμε  μερικές ζωγραφιές μαθητών μας από το Ολοήμερο 1 (Α΄+ Β΄ τάξεις) με  θέμα  τον κοκκινολαίμη ή καλογιάννο όπως αλλιώς λέγεται.


Οικονομοπούλου   Μελίνα  (Α΄ τάξη)
Άννα-Μαρία  Ολπασιάλη  (Β΄ τάξη)

Μελαδιάνου  Δέσποινα (Α΄τάξη)

Άντεμ  Αντώνης (Α΄ τάξη)

 Ο Καλογιάννος ή Κοκκινολαίμης είναι ένα μικρόσωμο πουλί, που ανήκει στην οικογένεια των τσιχλών.Το συνολικό του μέγεθος δεν ξεπερνάει τα 14 εκατοστά μαζί με την ουρά του.
 •  Χαρακτηριστικό γνώρισμα των κοκκινολαίμηδων είναι το πορτοκαλοκόκκινο χρώμα στο πρόσωπο, την τραχηλιά και το στήθος, το οποίο και χρησιμοποιεί φουσκώνοντάς το για να τρομάξει τους εχθρούς του.
 •  Αν και είναι μικρόσωμο πουλί, φαίνεται να έχει μεγάλο κεφάλι, "χωρίς λαιμό", με μικρό  ράμφος. Το υπόλοιπο φτέρωμά του είναι καστανωπό με μια στενή κίτρινη ρίγα στην φτερούγα. Το φτέρωμα της κοιλιάς του έχει λευκό χρώμα. Το αρσενικό και το θηλυκό δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές στο χρωματισμό του φτερώματός τους. 

 •  Με τα μακριά και λεπτά πόδια του κινείται με απίστευτη ευκολία πραγματοποιώντας μικρά πηδήματα στο έδαφος. Κινείται με χαρακτηριστικό τρόπο σέρνοντας τα φτερά του στο έδαφος και σηκώνοντας την κοντή ουρά του. Κοντοστέκεται, κάνει μια μικρή υπόκλιση, μένει για λιγο ακίνητος, ξαναπηδάει και φτερουγίζει.

 •  Τον καλογιάννο  τον συναντάμε σε όλη την Ευρώπη, την Μικρά Ασία, την Αφρική και την Περσία. Τον χειμώνα μας επισκέπτεται μεγάλος αριθμός πουλιών από την Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, τα οποία διαχειμάζουν στην χώρα μας και την εγκαταλείπουν ξανά στις αρχές της Άνοιξης για να επιστρέψουν στα μέρη τους. 

 •  Στην Ελλάδα τον συναντάμε όπου και να γυρίσουμε το βλέμμα μας. Και σίγουρα -αν δεν τον δούμε- θα ακούσουμε το μελωδικό του κελάηδημα για το οποίο δίκαια ονομάζεται: "το αηδόνι του χειμώνα". Το χαρακτηριστικό  κελάηδημά του, μπορεί να ακούγεται από το χάραμα, μέχρι και τις νυχτερινές ώρες, ιδίως αν υπάρχουν φώτα στις πόλεις.


 • Για  το όμορφο αυτό πουλάκι το πολύ κρύο, η αδυναμία του να βρει τροφή  και τα διάφορα αρπακτικά πουλιά είναι οι κυριότεροι εχθροί του.  

 •  Ο τολμηρός του χαρακτήρας αλλά και η ομορφιά του τον έχουν κάνει πρωταγωνιστή σε πλήθος παιδικών βιβλίων και πάμπολλα ποιήματα έχουν γραφτεί για το γλυκό  κελάηδημα του
 • (Αναδημοσίευση από:https://petbirds.gr/threads/Κοκκινολαίμης-erithacus-rubecula.1492/ )
 • Διαβάστε παρακάτω ένα ποίημα του Γ. Δροσίνη :

 
Φθινόπωρο

Χειμώνιασε και φεύγουν τα πουλιά
γοργά ο πελαργός τα πελαγώνει
κι η φλύαρη χελιδονοφωλιά
χορτάριασε παντέρημη και μόνη.

Του σπίνου χάθηκ` η γλυκιά λαλιά
φοβήθηκε ο μελισσουργός το χιόνι
κι η σουσουράδα στην ακρογιαλιά
δεν τρέχει δεν πηδά δεν καμαρώνει.

Στης λυγαριάς τ` ολόξερο κλαδί
του φθινοπώρου φτωχικό παιδί,
ο καλογιάννος πρόσχαρος προβάλλει,

με λόγια ταπεινά και σιγανά.
Μικρός προφήτης, φτερωτός μηνά
την άνοιξη, που θα γυρίσει πάλι.

Γεώργιος Δροσίνης

1 σχόλιο:

 1. Παρακαλούμε τοποθετήστε στο τέλος του άρθρου που αναδημοσιεύσατε, έναν ΕΝΕΡΓΟ συνδεσμο προς το πρωτότυπο άρθρο. Αποτελεί προϋπόθεση για την αναδημοσίευση άρθρων από το PetBirds.

  Πηγές: https://petbirds.gr/threads/Κοκκινολαίμης-erithacus-rubecula.1492/

  ΑπάντησηΔιαγραφή