Σάββατο, 9 Ιουνίου 2012

Δρόμοι γύρω απ΄τα σχολεία μας

Έργο του μαθητή Φωτιάδη Κώστα (Ολοήμερο 2 - Β΄ τάξη)Οι  δρόμοι γύρω απ΄το σχολείο μας είναι οι  παρακάτω:


ΟΔΟΣ   ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ
Λίγα  λόγια  για  τον  Ν.  Πλαστήρα (1883-1953)

 Γενναίος  στρατιωτικός  από την Καρδίτσα, που  διακρίθηκε  στους  Βαλκανικούς πολέμους αλλά  και στη Μικρασιατική  εκστρατεία.Οι  συμπολεμιστές του τον  ονόμαζαν  " ο μαύρος  καβαλάρης"  για την ακατάβλητη  ανδρεία του και την πολεμική του ικανότητα.Έγινε Πρωθυπουργός της Ελλάδας  το 1950.Πέθανε  μετά από μια δραματική  περίοδο τριών  χρόνων , στην οποία έπεσε θύμα  αμείλεικτου  πολιτικού παρασκηνίου.Υπήρξε  σε όλη του τη ζωή πρότυπο έντιμου και ηθικού  πατριώτη.ΟΔΟΣ   ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ   ΣΜΥΡΝΗΣ

Λίγα  λόγια  για  το   Χρυσόστομο   Σμύρνης  Χρυσόστομος   Καλαφάτης,  Μητροπολίτης   Δράμας (1902-1910)  και  Σμύρνης  (1910-1922): Ο  μεγάλος  Εθνομάρτυρας  κι επιφανής  Έλληνας  που αφιέρωσε  τη ζωή του  στην Ελευθερία και την Ανάσταση  του Ελληνικού   Γένους. Ατρόμητος ιεράρχης κι εθνικός αγωνιστής κατά τη διάρκεια  του Μακεδονικού  Αγώνα  προσέφερε  ανεκτίμητες υπηρεσίες στο λαό της  τουρκοκρατούμενης Δράμας και της  περιοχής της. Αργότερα , ως  μητροπολίτης  Σμύρνης , σφαγιάστηκε  από  τον τουρκικό όχλο  στη  Σμύρνη , στις    27  Αυγούστου 1922, μένοντας  επικεφαλής  του ποιμνίου του  για  να το προστατέψει, στις  μαύρες μέρες της  Μικρασιατικής καταστροφής.ΟΔΟΣ    28ης   ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Λίγα  λόγια  για  την 28η  Οκτωβρίου 1940

 
Ο ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940 ήταν η πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, η οποία διήρκεσε από τις 28 Οκτωβρίου 1940 μέχρι τις 23 Απριλίου 1941. Επίσημη έναρξη του Πολέμου θεωρείται η «επίδοση του τελεσιγράφου», ενώ μετά τις 6 Απριλίου 1941, με την επέμβαση των Γερμανών, συνεχίστηκε ως ελληνοιταλικογερμανικός πόλεμος.
                              Ο πόλεμος αυτός ήταν το αποτέλεσμα της επεκτατικής πολιτικής του φασιστικού καθεστώτος του Μουσολίνι που είχε εγκαθιδρύσει στην Ιταλία. Στα μέσα του 1940, ο Μουσολίνι, έχοντας ως πρότυπο τις κατακτήσεις του Χίτλερ, θέλησε να αποδείξει στους Γερμανούς συμμάχους του Άξονα ότι μπορεί και ο ίδιος να οδηγήσει την Ιταλία σε ανάλογες στρατιωτικές επιτυχίες..
                         Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου του 1940, ο Ιταλός Πρέσβης στην Αθήνα,  Γκράτσι επέδωσε  στον Έλληνα Πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά,  τελεσίγραφο, με το οποίο απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο, προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία της  Ελλάδας, (λιμάνια, αεροδρόμια κλπ.), για τις ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του για τη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική. Μετά την άρνηση του Πρωθυπουργού (το περίφημο «ΟΧΙ»), ιταλικές στρατιωτικές δυνάμεις άρχισαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εισβολής στην Ελλάδα.
                   Ο Ελληνικός Στρατός αντεπιτέθηκε και ανάγκασε τον ιταλικό σε υποχώρηση και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, σχεδόν το ένα τέταρτο του εδάφους της Αλβανίας είχε καταληφθεί από τους Έλληνες. Η αντεπίθεση των Ιταλών, το Μάρτιο του 1941, απέτυχε, με κέρδος μόνο μικρές εδαφικές εκτάσεις στην περιοχή της Χειμάρρας. Τις πρώτες μέρες του Απριλίου, με την έναρξη της γερμανικής επίθεσης, οι Ιταλοί ξεκίνησαν και αυτοί νέα αντεπίθεση.  
                   Από τις 12 Απριλίου, ο Ελληνικός Στρατός άρχισε να υποχωρεί από την Αλβανία, για να μην περικυκλωθεί από τους προελαύνοντες Γερμανούς. Ακολούθησε η συνθηκολόγηση με τους Γερμανούς, στις 20 Απριλίου και με τους Ιταλούς, τρεις μέρες αργότερα, οι οποίες περαίωσαν τυπικά τον ελληνοϊταλικόγερμανικό πόλεμο.
                 Η απόκρουση της ιταλικής εισβολής αποτέλεσε τη πρώτη νίκη των Συμμάχων κατά των δυνάμεων του Άξονα στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και ανύψωσε το ηθικό των λαών στη σκλαβωμένη Ευρώπη. Πολλοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι η νίκη των Ελλήνων επηρέασε την έκβαση ολόκληρου του πολέμου, καθώς υποχρέωσε τους Γερμανούς να αναβάλουν την επίθεση κατά της Σοβιετικής Ένωσης, προκειμένου να βοηθήσουν τους συμμάχους τους Ιταλούς που έχαναν τον πόλεμο με την Ελλάδα. Η καθυστερημένη επίθεση τον Ιούνιο του 1941, ενέπλεξε τις γερμανικές δυνάμεις στις σκληρές συνθήκες του ρωσικού χειμώνα, με αποτέλεσμα την ήττα τους στη διάρκεια της Μάχης της Μόσχας.


ΟΔΟΣ  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ  ΠΑΠΑΓΟΥ
 Λίγα  λόγια  για  τον  Αλ.  Παπάγο(1883-1955)


 
Ο  Αλέξανδρος Παπάγος, ήταν  αρχιστράτηγος των Ελλήνων κατά τον ελληνοΐταλικό πόλεμο (1940-41)  και  την περίοδο  1949-51 και μετέπειτα , Πρωθυπουργός  της χώρας (1952 -1955).Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις  πολιτικές εξελίξεις της ταραγμένης προπολεμικής εποχής  στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου