Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Τι είναι το διαδίκτυο (ιντερνετ) ;

(Ό,τι   ακολουθεί  αποτελεί απόσπασμα από τις  σημειώσεις της  καθηγήτριας  πληροφορικής  του Ολοημέρου κας  Γιώτας  Στεργίδου την οποία ευχαριστούμε  πολύ).



Τι είναι το Διαδίκτυο;

Το Διαδίκτυο είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο από υπολογιστές που μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους όταν είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο αυτό. Οι υπολογιστές συνδέονται μεταξύ τους μέσω  τηλεφωνικών γραμμών δίνοντάς μας έτσι τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε με άτομα σε όλο τον κόσμο και να δούμε πληροφορίες που είναι καταχωρημένες σε άλλους υπολογιστές.
              Στην πραγματικότητα, η χρήση του Διαδικτύου δε διαφέρει πολύ από την αλλαγή καναλιών στην τηλεόρασή μας, αρκεί να αντικαταστήσουμε το τηλεχειριστήριο με το ποντίκι του υπολογιστή. Ενώ, όμως, η τηλεόραση μας προσφέρει περιορισμένη επιλογή καναλιών, το Διαδίκτυο μας παρέχει εκατομμύρια ιστοσελίδες. Επιπλέον, όπως κάποια προγράμματα στην τηλεόραση δεν είναι ενδιαφέροντα ή ψυχαγωγικά, αντίστοιχα υπάρχουν ιστοσελίδες οι οποίες δεν είναι ενδιαφέρουσες, επομένως μπορούμε να φύγουμε από αυτές και να επισκεφθούμε άλλες.
           Επίσης, το  Διαδίκτυο είναι διαδραστικό σε αντίθεση με την τηλεόραση. Έτσι, δεν παρακολουθούμε απλώς κάτι στο Διαδίκτυο. Μπορούμε
να επιλέξουμε τη ροή της πληροφορίας που θα διαβάσουμε στην οθόνη μας, να δημιουργήσουμε δικές μας ιστοσελίδες, να συνομιλήσουμε με φίλους μας, και πολλά, πολλά άλλα πράγματα.



 
Τι είναι ο Browser;

Για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε το Διαδίκτυο, χρειαζόμαστε έναν Browser (Φυλλομετρητή) εγκατεστημένο στον υπολογιστή μας. Οι πιο διάσημοι είναι: ο Mozilla Firefox και ο Internet Explorer. Υπάρχουν, βέβαια, και άλλοι, όπως ο Opera, ο Google Chrome,ο Safari κ.α

 

Για να συνδεθούμε στο Διαδίκτυο ανοίγουμε τον Browser που είναι εγκατεστημένος στον υπολογιστή μας. Μπορούμε να έχουμε περισσότερους από έναν Browsers εγκατεστημένους. Στον Browser πληκτρολογούμε στην μπάρα διευθύνσεων τη δικτυακή διεύθυνση (URL: Uniform Resource Locator) της ιστοσελίδας στην οποία επιθυμούμε να πλοηγηθούμε.  Ο υπολογιστής μας προωθεί το αίτημά μας στο Διαδίκτυο, όπου ειδικά προγράμματα αναλαμβάνουν να βρουν τον αντίστοιχο με το αίτημά μας κεντρικό υπολογιστή που περιέχει τις πληροφορίες που ζητήσαμε και αυτός με τη σειρά του τις στέλνει και τις εμφανίζει στο παράθυρο του Browser μας. 
          Στις περισσότερες ιστοσελίδες υπάρχουν links (σύνδεσμοι)  επάνω σε κείμενα ή σε εικόνες, που μας οδηγούν σε άλλες διευθύνσεις στο Διαδίκτυο. Τα βέλη back και forward (πίσω και μπροστά) μπορούν να μας βοηθήσουν να πλοηγηθούμε στη λίστα της ιστοσελίδας που έχουμε επισκεφθεί. 


  
 
 
Πώς χρησιμοποιείται ο Browser;


1. Ανοίγουμε τον Browser κάνοντας διπλό κλικ στο αντίστοιχο εικονίδιο της επιφάνειας εργασίας, ή (αν θεωρήσουμε ότι ο Mozilla Firefox είναι ο Browser που προτιμούμε) από την Έναρξη/Προγράμματα/Mozilla Firefox (Start/Programs/ Mozilla Firefox).

2. Πληκτρολογούμε στην γραμμή  διευθύνσεων τη διεύθυνση, π.χ. www.οloimeranea.blogspot.com, και οδηγούμαστε στην αρχική σελίδα του ιστοχώρου.

 
3. Πλοηγούμαστε στην ιστοσελίδα. Κάνουμε κλικ στα links που μας ενδιαφέρουν και πλοηγούμαστε σε άλλα μέρη του ιστοχώρου.

4. Χρησιμοποιούμε τα βελάκια back και forward (πίσω και μπροστά) στην πάνω αριστερή γωνία για να μεταβούμε μπροστά ή πίσω στην λίστα των ιστοσελίδων που έχουμε επισκεφθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου