Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

H 4η συνέντευξη για τη σχολική εφημερίδα του Ολοημέρου μας


 

 Την Παρασκευή 24-4-2015, η «δημοσιογραφική  ομάδα» του σχολείου μας πήρε συνέντευξη από την κυρία Δέσποινα  Καραλή,  τη  Διευθύντρια   του  Σχολείου μας .Η κυρία Δέσποινα  με χαρά  προσήλθε στη αίθουσα του πρώτου   τμήματος   του  Ολοήμερου   και  μας  μίλησε   για  το ρόλο της διευθύντριας  και  το έργο της. Επίσης  με  μεγάλη  προθυμία  απάντησε στις ερωτήσεις τόσο μικρών όσο και μεγαλύτερων  μαθητών μας.


Η  συνέντευξη εξελίχθηκε  ως εξής:



  
-Καλημέρα σας, κυρία Δέσποινα!
- Καλημέρα παιδιά!
-Τι  σας έκανε να επιλέξετε το επάγγελμά σας;
-Το επάγγελμα της δασκάλας  είναι  ωραίο αλλά και δύσκολο. Θεωρώ  ότι έχει  ιδιαίτερο  ενδιαφέρον γιατί οι εκπαιδευτικοί κρατούν στο χέρια τους παιδιά  και συμβάλλουν  στη διαμόρφωση  του χαρακτήρα και της πνευματικής  ανάπτυξης των  νέων γενεών, των  παιδιών .Με  λίγες λέξεις , οι εκπαιδευτικοί «πλάθουν» ανθρώπους.
-Πριν γίνετε  διευθύντρια, σε ποιες τάξεις  διδάξατε ως δασκάλα;
- Ένας  δάσκαλος πρέπει  να διδάσκει σε όλες τις τάξεις του δημοτικού, για να γνωρίζει τις απαιτήσεις της κάθε τάξης. Εγώ. προσωπικά, έχω διδάξει σε όλες τις τάξεις  του δημοτικού, από την πρώτη ως την έκτη. Τα τελευταία  χρόνια έπαιρνα μεγάλες τάξεις, Πέμπτη και Έκτη δημοτικού.
-Πώς μπορεί κάποιος να γίνει  διευθυντής/ διευθύντρια;
-Για  να γίνει  ένας δάσκαλος /α   διευθυντής/τρια   θα πρέπει να αξιολογηθεί .Η αξιολόγηση  αυτή  γίνεται  από ένα συμβούλιο , το οποίο είναι αρμόδιο  για  επιλογές  στελεχών στην εκπαίδευση. Ασφαλώς , για να γίνει κάποιος διευθυντής, θα πρέπει να διαθέτει   τα κατάλληλα   προσόντα.
-Τι ευθύνες έχει  ένας  Διευθυντής;
- Ο  Διευθυντής  είναι  συντονιστής  του έργου του σχολείου και καθοδηγητής. Σύμφωνα  με τον τελευταίο  νόμο, έχει  υποχρέωση όχι μόνο  να  φροντίζει για τις λειτουργικές  ανάγκες  του σχολείου του αλλά ταυτόχρονα  να καθοδηγεί   και να εμψυχώνει το εκπαιδευτικό  προσωπικό.
-Είναι εύκολο για  μια γυναίκα  να είναι  Διευθύντρια;
-Νομίζω ότι αυτό δεν έχει να κάνει με το φύλο αλλά με τις  ικανότητες που έχει ένας άνθρωπος  στη διοίκηση. Εξάλλου , στα σχολεία , ο μεγαλύτερος αριθμός διευθυντών  είναι γυναίκες κι όχι άντρες. Αυτό συμβαίνει, βέβαια, γιατί στο επάγγελμα του δασκάλου ,αναλογικά,  είναι  περισσότερες οι γυναίκες από τους άνδρες. Δείτε κι εδώ , στην Ευκαρπία: από  τα τέσσερα  δημοτικά σχολεία της Ευκαρπίας, τα τρία έχουν  διευθύντριες.
-Εκτός από  Διευθύντρια  είστε  και μητέρα. Πώς  συνδυάζετε   αυτό το  απαιτητικό επάγγελμα   με τη φροντίδα της  οικογένειάς σας;
-Πράγματι  δυσκολεύομαι, γιατί το σχολείο απαιτεί όχι μόνο περισσότερες ώρες  εργασίας, όταν είναι κάποιος  Διευθυντής, αλλά  κυρίως  σκέψη  για την επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν. Έτσι , πολλές φορές τα  απογεύματα, ενώ είμαι στο σπίτι μου, η σκέψη μου είναι  εδώ, στο σχολείο. Αυτό , πιστέψτε  με, είναι το δυσκολότερο κομμάτι  της δουλειάς μου.
-Πώς είναι  η καθημερινότητά σας στο σχολείο;
- Έρχομαι το πρωί, πολύ νωρίς, και φεύγω συνήθως  γύρω στις  2:00μμ, εκτός κι αν  προκύψει  κάτι. Πρέπει  να διεκπεραιώσω (να ολοκληρώσω) τα διοικητικά  θέματα, να κάνω τις   διδασκαλίες που προβλέπονται -σύμφωνα  με το νόμο- και να επιλύσω  έκτακτα προβλήματα, που προκύπτουν.
-Ποια   είναι τα συναισθήματά σας  όταν ξεκινά μια νέα σχολική χρονιά;
-Πιστεύω πως όταν κάποιος αποφασίσει να γίνει  Διευθυντής, πρέπει να έχει ένα όραμα. Έχοντας  αυτό στο μυαλό μου, προσπαθώ , κατά τη διάρκεια της κάθε σχολικής χρονιάς, να γίνονται στο σχολείο μας δράσεις , που θα βοηθήσουν στην πραγματοποίηση αυτού του οράματος. Τίποτε όμως δεν μπορεί να γίνει , αν οι δάσκαλοι είναι  αρνητικοί. Ευτυχώς , στο σχολείο μας , οι δάσκαλοι είναι όλοι  πρόθυμοι κι εργατικοί. Απόδειξη  των όσων λέω είναι η έκδοση της παρούσας  σχολικής εφημερίδας.
-Φέτος  συμπληρώνετε  τέσσερα  χρόνια ως Διευθύντρια στο σχολείο μας. Πείτε μας , με λίγα λόγια, πώς νιώθετε γι΄ αυτά τα χρόνια;
-Νιώθω όμορφα  και δημιουργικά, γιατί πιστεύω ότι έγιναν  πράγματα. Θεωρώ  ότι είμαι τυχερή που έγινα  Διευθύντρια  σ΄ ένα σχολείο με καλά παιδιά, που προέρχονται από καλές  οικογένειες. Το σχολείο μας , επίσης , έχει πολύ καλούς  εκπαιδευτικούς, ανθρώπους με  ενδιαφέροντα, εργατικούς. Για   τους λόγους αυτούς  θα φροντίσω να είμαι εδώ  και την άλλη  τετραετία!
-Σας ευχαριστούμε πολύ!
-Εγώ σας ευχαριστώ, και είμαι στη διάθεσή σας , όποτε  το θελήσετε! 



Μικροί   δημοσιογράφοι:  Κατσιούλα Γιώτα , Καυκιά Σοφία, Κόλτσου  Σοφία (ΟΛ 2,  ΣΤ΄ τάξη) Άγγελος  Ρίκα  (ΟΛ 2,  Ε΄ τάξη), Μελαδινού Δέσποινα (ΟΛ2, Γ΄ τάξη)Χολή  Αφροδίτη (ΟΛ2, Γ΄ τάξη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου